Spôsob, akým jeme, má obrovský vplyv na fungovanie nášho mozgu. Správnym jedením môžete zlepšiť svoju pamäť a koncentráciu. Mozog sa živí hlavne kyslíkom a glukózou. Človek by si nemal myslieť, že jedenie cukru stačí na výživu mozgu. Cukor narobí viac škody ako úžitku. Jedzte potraviny bohaté na komplexné sacharidy.

Okrem toho je práca mozgu značne ovplyvnená konzumáciou správnych vitamínov a minerálov. Veľmi dôležité sú vitamíny skupiny B a lecitín. Lecitín nájdeme okrem iného v arašidoch. Na správne fungovanie potrebuje mozog okrem vitamínov aj minerály. Nevyhnutné sú železo, zinok a horčík. Potrebný je aj draslík a fosfor.

Na druhej strane konzumácia veľkého množstva rýb dodá mozgu veľmi dôležitú kyselinu linolovú. Jeho absencia môže spôsobiť mnohé nepríjemné intelektuálne efekty. Ľudské telo je veľmi komplikovaný a zložitý mechanizmus, ktorého fungovanie najviac ovplyvňuje spôsob výživy. Nedostatky vitamínov a minerálov sa veľmi rýchlo prejavia tak či onak.

Pollock – naozaj zdravá ryba na dobrú večeru

Morské ryby odporúčajú lekári a odborníci na výživu a odporúčajú sa aj pri mnohých diétach. Správne pripravené budú chutným jedlom a zároveň telu dodajú množstvo ingrediencií dôležitých pre zdravie. Jednou z obzvlášť chutných rýb je treska.

Je to jedna z najobľúbenejších rýb na poľských stoloch. Je to celkom chudá ryba, ktorá neposkytuje príliš veľa kalórií. Má tiež málo omega-3 mastných kyselín, ale vysoký obsah fosforu. V tejto rybe nájdeme veľkú dávku prírodných bielkovín, viac ako v prípade mnohých iných morských rýb. Táto ryba má však nízku schopnosť akumulovať ortuť, takže ju môžu jesť aj tehotné ženy.

Táto ryba má tiež relatívne nízky obsah draslíka a selénu a v porovnaní s inými morskými rybami je na tom v tomto smere skôr chudobne. No dá sa to zhrnúť takto. Pollock je lacná ryba, vďaka čomu je veľmi populárna. Ako väčšina rýb má pozitívny vplyv na zdravie, no v iných rybách nájdete tohto zdravia oveľa viac.

Nórsky losos – predsa zdravý

O nórskom lososovi koluje veľa mýtov. Najmä tie, ktoré sa týkajú spôsobu pestovania, môžu byť skutočne pesimistické. Najzdravší losos je baltský alebo divoký, no zdraviu prospieva aj nórsky losos. Nórsky losos je v Poľsku najobľúbenejší vďaka ľahkému prístupu a dostupnej cene.

Žiaľ, nemá takú výživnú hodnotu ako ryby nechované z chovu, ale plávanie vo voľnej prírode. Nájdeme v nej rovnaké vitamíny, kyseliny, tuky a riboflavíny, ale samozrejme v oveľa menšom množstve. Masový chov lososov má aj svoju temnú stránku. Žiaľ, spolu s chovaným nórskym lososom konzumujeme množstvo rôznych druhov chemických prvkov.

Do jazierok, kde sa chovajú lososy, sa pridávajú rôzne prísady, len aby rýchlejšie rástli. Na druhej strane si možno myslíte, že ak sa táto ryba predáva v obchodoch, znamená to, že je testovaná a riadne zdravá. A aj tak sa toho držte. Kedysi bol losos spájaný s bohatstvom a vynikajúcim jedlom. Dnes je dostupný v obchodoch pre každého.