Redukčná diéta je zameraná na ľudí, ktorí chcú schudnúť pár kilogramov a spáliť tuk, a tým spevniť svaly. Redukčná diéta je založená na špeciálnom rozvrhu a usporiadaní jedál, ktoré nám umožnia zhodiť zbytočné kilogramy.

Tento proces je, žiaľ, zdĺhavý a je založený na niekoľkých najdôležitejších princípoch. Základným princípom výberu správnej redukčnej diéty je vypočítať si kalorickú potrebu. Ak si správne vypočítame kalorickú potrebu, budeme vedieť, o koľko menej kalórií potrebujeme skonzumovať, aby sme začali chudnúť.

Ďalším pravidlom je prijímať jedlá v určitých časoch a v určitom množstve, aby naše telo nedostalo príliš veľa kalórií, čo negatívne ovplyvní našu redukciu. Pozorne by ste si mali kontrolovať aj to, koľko by sme mali schudnúť, aby to bolo pre naše telo zdravé a nemalo to žiadne negatívne účinky. Dôležité je tiež systematicky zaznamenávať svoje pokroky a pozorovať svoje vlastné telo.

Kalorický dopyt

Kalorickú potrebu si môžete vypočítať sami pomocou kalkulačiek dostupných na internete. Na to potrebujeme informácie ako pohlavie, telesná hmotnosť v kilogramoch, vek, výška, fyzická aktivita a čo plánujeme dosiahnuť.

Keď začíname s diétou a tréningom, musíme vedieť, aká je kalorická potreba. Kalorická potreba je veľmi užitočná pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale aj pribrať. Ukazuje sa, že každý človek môže mať inú kalorickú potrebu vzhľadom na zdravotné a fyzické parametre.

Dopyt po energii závisí od toho, koľko kalórií potrebujete denne skonzumovať, aby ste uspokojili svoje potreby a zostali zdraví. Môžu byť vypočítané na základe vášho 24-hodinového metabolizmu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) poskytla odporúčaný energetický výdaj pre rôzne vekové skupiny. Ak chcete zostať zdravý a fit, mali by ste ich dodržiavať s prihliadnutím na váš vek a fyzickú aktivitu. Veľmi užitočné sú aj kalorické tabuľky.

Spaľovače tukov

Spaľovače tukov sú skupinou doplnkov stravy, ktoré pomáhajú znižovať nadbytočný telesný tuk. Ich spoločný názov je v angličtine „fat burner“. Ich pôsobenie je zamerané na zvýšenie telesnej teploty a zvýšenie rýchlosti metabolizmu.

Mechanizmus je dvojúrovňový a spočíva v zvyšovaní intenzity procesu termogenézy, ako aj v zvyšovaní psychomotorickej aktivity a zlepšovaní účinnosti. Existujú výsledky výskumov, ktoré potvrdzujú ich zoštíhľujúce vlastnosti. Treba však pamätať na to, že spaľovač nenahradí diétu a tréning. Pôsobenie spaľovačov tukov je veľmi užitočné, ale len v spojení s nutričnými a tréningovými kúrami.

Spaľovač tukov je najvhodnejší pre človeka, ktorý už začal cvičiť a používa správnu stravu, no jeho účinky začínajú byť menej viditeľné. Tieto opatrenia, aktivované v správnom momente, môžu pomôcť zvýšiť energetický výdaj a pomôcť vám dopracovať sa k vysnívanej postave, avšak len vtedy, ak sú správne zvolené.