Banán je skutočnou pokladnicou mnohých prospešných živín. V prvom rade ukrývajú obrovské množstvo draslíka. Preto by ich mali zaradiť do jedálnička tí, ktorí bojujú s hypertenziou. Obsahuje množstvo vitamínov od A, C, E, K a končiac tými zo skupiny B.

Okrem toho uľahčuje trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny v ňom. Obsahuje tiež horčík, ktorý je veľmi cenný pre naše zdravie. Mnohé diéty sa neprávom obávajú toho, že banán je príliš kalorický. 100 g tohto produktu obsahuje 89 kcal. V kombinácii s inými zdravými produktmi to však môže byť veľmi zdravá maškrta medzi jedlami.

Je to skutočná vitamínová a minerálna bomba. Okrem horčíka obsahuje banán železo, fosfor, vápnik a zinok. Jeho zaradenie do jedálnička môže mať v mnohých prípadoch zdraviu prospešné účinky. Banány sa odporúčajú tým, ktorí bojujú s vredmi. Raz za čas si môžete dopriať aj banánovú diétu. Zníži únavu.

Jablká – skutočná vitamínová bomba

Mnoho ľudí si kladie otázku, ako si efektívne usporiadať jedálny lístok tak, aby telo malo prístup ku všetkým potrebným mikroživinám a nevystavovalo sa zbytočnému priberaniu. Táto úloha v skutočnosti nie je jednoduchá, ale lekári odporúčajú niekoľko univerzálnych produktov, ktoré môžeme jesť každý deň bez poškodenia zdravia.

Jedným z nich sú jablká – tieto plody majú množstvo vitamínov, mikroelementov a minerálnych solí, sú tiež neoceniteľným zdrojom vlákniny, ktorá umožňuje efektívne odstraňovanie zvyškov potravy z tráviaceho traktu. Jablká sa oplatí jesť aj v surovom stave – je to tiež dobrá metóda, ako doplniť sacharidy a dodať telu ďalšiu porciu energie.

Jablká by ste mali jesť čerstvé – samozrejme, existuje veľa foriem ich podávania, no práve neupravované jablká vám umožnia absorbovať najväčšie množstvo živín. Veľa ľudí šúpe jablká – zbytočne! Tu nájdeme najviac vitamínu C.

Sušené ovocie – dobré pre srdce

Sušené ovocie je cenenou prísadou do mnohých koláčov a zákuskov. Zaujímavé je, že sušené slivky sa používajú aj na večeru, ako je napríklad bigos – to je základ starého poľského receptu na guláš! len málo ľudí sa však rozhodne jesť sušené ovocie každý deň ako občerstvenie. Toto je zlé rozhodnutie – ovocie má veľa cenných živín. Aký druh?

Sušené slivky, marhule, banány a brusnice sú plné vlákniny – je zodpovedná za efektívne zlepšenie práce čriev – zvyšuje metabolizmus, umožňuje odstraňovať toxické zložky z tela. Okrem toho má sušené ovocie aj veľa vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, chráni ďasná, ovplyvňuje zrážanlivosť krvi.

Sušené ovocie podporuje aj svalovú prácu a zrážanlivosť krvi – obsahuje zinok, draslík a sodík. Tieto prvky dokonale ovplyvňujú kontraktilitu svalov, regulujú ich prácu a znižujú riziko bolestivých kontrakcií. Sušené ovocie je dostupné ako balený produkt, ale aj ako sypaný produkt, dostupný v obchodoch s potravinami.